forumstorstugan.blogg.se

Bloggen avser att spegla livet i brf Storstugan i Täby. För att läsa och kommentera inlägg behöver du en dator med Internet-anslutning. Om du vill göra ett inlägg eller lägga ut bilder, skicka dem via e-post till [email protected]

SVAR TILL ENKÄT OM TILLGÅNG TILL GEMENSAMMA LOKALER

Kategori: Allmänt

Em emkät som bifogades Storstugenytt nr 157 var ingen höjdare.Kanske ett försök till aprilskämt. En kommentar ser ut så här:
 
 ---------------------------------------------------------

Till Styrelsen för brf Storstugan i Täby

   

Betr obehörigas tillgång till föreningens gemensamma lokaler.

 

Föreningen har lokaler och utrustning avsedda för föreningens medlemmar, inte för varken allmänheten eller för grupper av icke-medlemmar. Detta framgår tydligt av tidigare stämmobeslut och bifogade avtal rörande regler för motionslokalen. Avtalet måste tidigare godkännas av var och en som önskade tillgång till gymmet.

Det finns starka skäl att behålla dessa regler, med hänsyn till säkerhet, trygghet och ekonomi.

I den enkät som bifogades Storstugenytt nr 157 efterfrågas synpunkter på förändring av dessa regler.  Synpunkterna skall lämnas helt anonymt, och kan alltså inte tolkas som t ex föreningens medlemmars åsikter.

  

Säkerhet  och trygghet

Ju fler som får tillgång till våra gemensamma utrymmen, desto större blir risken att obehöriga bereder sig tillträde, och desto svårare blir det att urskilja vilka som är obehöriga. 

Det är välkänt att droghandel förekommer i Täby Centrum, som patrulleras av vakter. Med taggar utspridda på många händer ökar risken att droghandeln och därmed våldet flyttas till våra lugnare lokaler, gym, miljörum, tvättstugor, mm. 

Vi får dagligen via massmedia påminnelser om att våld utövas i samhället, misshandel, dödligt våld och bomber mot misshagliga personers bostäder.

Hot om våld har redan tvingat vår förvaltare Bredablick att hålla stängt för besökare och tillgripa skyddsåtgärder för att överhuvudtaget kunna sköta sitt jobb. 

På vår hemsida uppmanas vi att kontakta förvaltningen eller styrelsen om vi ser obehöriga i lokalerna eller i närheten av husen. Det uppges inte hur man ska identifiera en obehörig person. Med många som har tillgång till våra lokaler blir detta allt svårare.   

Ekonomi

De gemensamma lokalerna finansieras uteslutande av föreningens medlemmar. Vi betalar värme, vatten, el, underhåll, städning samt vid behov renovering av de gemensamma lokalerna och deras utrustning. 

Att låta t ex dem som hyr uthyrningsdelen av fyrarumslägenheterna fritt disponera våra gemensamma lokaler innebär att hyresvärden kan ta ut högre hyra, utan att betala något till föreningen, den högre hyran stannar i hyresvärdens ficka. 

Den medlem som bor i fyrarumslägenheten betalar via avgiften till föreningen sin egen del av kostnaderna för gemensamma utrymmen, medan övriga medlemmar betalar för hyresgästen.   

 

Enkät

Det lösblad som bifogades Storstugenytt nr 157 måste betraktas som ogenomtänkt, eller i bästa fall som ett försök till aprilskämt.  Några kommentarer:

·      Svaren är helt anonyma, vilket bl a medför:

·      Vem svarar? Kommer svar från medlem eller hyresgäster eller hyresvärdar (medlem i fyrarumslägenhet med uthyrd lägenhetsdel) eller en besökande i en uthyrningslägenhet eller från någon annan som bara vill ha en lokal fri från ovälkommen insyn och kontroll?

·      Ingen kontroll av hur många svar som kan lämnas av varje person (är det kopiatorns kapacitet som sätter gränsen) 

OK, om det var ett aprilskämt har jag låtit lura mig att reagera!

Bäst alltså att lägga lösbladet direkt i pappersinsamlingen.

 

Slutsats

Om vi vill värna om vår säkerhet, trygghet och ekonomi bör vi hålla fast vid de begränsningar som tidigare finns för tillgång till våra gemensamma lokaler.

 

Täby 2024-04-01

Gert Hedner

Åkerbyvägen 90

 

Bilalgor

1.      Bilaga till Storstugenytt nr 157.

2.      Regler för motionslokalen.

(Bilagorna utelämmade i bloggen) 

 -----------------------------------------------------------